perjantai 8. maaliskuuta 2013

Ihan omatekemä matto!

Kylläpä kesti. Aloitin uuden maton suunnittelemisen heti tuon edellisen valmistuttua. Halusin sängyn viereen suorakaiteen muotoisen, ei liian pitsisen maton, jossa olisi jokin juju.

Värin halusin pysyvän samana, eli tuollainen valkaisematon, kermanvaalea. Ostinkin nelisen kiloa trikookudetta, hieman paksumpaa kuin Aura-maton materiaali, mutta suht samanväristä. Siinä sitten aikani pähkäilin ja kokeilin eri tyylejä, mutta mikään ei tuntunut istuvan. Sitten tajusin, etten halua mattoo reiän reikää, sillä makuuhuoneessa on jo reikäinen ympyrämatto sekä pitsipäiväpeitto. Jospa niissä olisi tarpeeksi herkkyyttä!

Mutta pelkistä pylväistä muodostunut yksivärinen mattokaan ei tuntunut tarpeeksi jännittävältä. Kaikki olisi liian pliisua, mitä keksisin?!


Virkattu matto, oma design ;)
Vaaleat pylväitä, punainen kiinteitä silmukoita, nirkkohapsut
Koko 76cm x 172cm
Koukku nro 8
Trikookudetta noin 3,4kgErään työpäivän jälkeen marssin sitten ostamaan kilon vyyhdin punaista kudetta. Se vain tuntui jotenkin omalta, ja punainen antaisi kaivattua ryhtiä sekä mattoon että huoneeseen. Ja nyt noita kuvia katsellessa ei enää tarvitse ihmetellä, miksi tuo väriyhdistelmä tuntui tutulta: asun alueella, jossa moni talo on vaalea ja yksityiskohdat punaisia. Niin oli iskostunut mieleeni, että haluan jatkaa samaa värimaailmaa sisätiloissakin ;)


Hyvinhän se istuu paikalleen! Matto raidoittui sen kummemmin suunnittelematta, aloitin pylväillä ja sopivalla kohdalla tein kaksi kerrosta kiinteitä silmukoita punaisella. Olikin sitten yllätys, että matosta tuli "hapsuineen" vain kaksi senttiä suunniteltua pitempi. Eli minun oli tarkoitus tehdä juuri tällainen matto juuri nyt ja juuri tälle paikalle :)

Virkkasin pylväät aina joko etu- tai takareunaan, jotta kudoksesta ei tulisi liian paksu. Se kyllä tarkoittaa myös varmaan sitä, että ajan saatossa ja pesun jälkeen matto venyy enemmän, mutta jospa sitä ei ihan heti tarvitse kastella. Nirkot halusin tehdä, jotta matossa olisi edes jotain samaa kuin Aura-matossa, joka on sängyn toisella puolella.


Sängyn päällä on peruspuuvillainen vaaleanvihreä kaupasta ostettu päiväpeitto ja sen päällä äidin isän siskon virkkaama kalalankainen pitsipäiväpeitto. Äiti varmaan muistaa kuinka vanha se on?


Sängyn päällä on vielä lisää vaaleaa unelmaa, äidin suoputtama torkkupeitto. Taisi mennä alunperin niin, että löysin itse ihanan ohjeen ja erehdyin kertomaan sen mammalle. Hänpä innostui niin, että minun oli annettava hänen tehdä se minulle :) Aika kauheaa... Hyvin on peitto palvellut useamman vuoden ja edelleen sopii sisustukseen!

Nyt on sitten neljää eriväristä jämäkudetta (Auran väristä, "vääränväristä", paksumpaa vaaleaa ja punaista) odottamassa inspiraatiota. Täytyy kai tehdä vaikka koreja tai muuta pienempää, mattoa niistä tuskin teen. Tai mistä sitä tietää ;) Voisin oikeastaan kyllä neuloa välillä jotain...

9 kommenttia:

 1. Sähän nyt oikein kylvet matonkuteissa! :) Hieno matto! Oon kyl edelleen kade tosta pitsiympyrämatosta... Ja tosta päiväpeitosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kudetta saattais riittää vaikka sullekin, jos haluat kokeilla ;) Kivaa oli virkkaaminen, ja lopputulokset tuntuvat oikein mukavilta paljaiden jalkojen alla!

   Poista
 2. Sinä se osaat! Kohta on huusholli täynnä omatekemää!!
  Päiväpeitto on jo 40vuotta vanha, hienoa kun on vielä käytössä.
  Torkkupeittoasi oli ihana kutoa, lämmitti mukavasti sylissä varsinkin silloin kun odottelin autossa lapsukaisten ollessa harrastuksissaan.
  Onneksi saat nyt toteuttaa unelmasi itse ;D

  Mammade

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä mahtuu kämppään omia tekeleitä ;) Jos vaikka joskus itse tekisi tuollaisen pitsipeiton ja antaisi tuon 40-vuotiaan kiertoon siskolle! Saattaa kyllä mennä hetki... ;)

   Poista
 3. aaaeeevan ihana matto! ja toi päiväpeitto hohoo kelpais. mamma vois tehdä mullekin valkosen torkkupeiton, sopis kivasti tähän sohvalle! tää punanen vois häippästä. ;D

  -Eltsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hauskaa että mun matto miellyttää siskojenkin silmää ;)

   Pistät äiteelle vaan tilausta niin saattais vaikka innostuakin!

   Poista
 4. http://www.welke.nl/photo/Molitli/Gehaakte-poef-voor-buiten-en-binnen

  -Eltsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oli ihana! Just tollasen harmaan voisinkin ottaa itelleni!

   Poista
  2. Niiiimpää! siinähän ois sulle just sopivasti haastetta ;)

   Poista